domingo, 15 de abril de 2012

FEM UN SIMPA AL DEUTE


Coordinen esforços a Europa i el Nord d’Àfrica per a lluitar contra el Deute i l’Austeritat.
Neix la Xarxa Internacional Auditoria Ciutadana (Internacional Citizens Audit Network – ICAN). Sota el lema "No devem, no paguem!", la ICAN aglutina moviments i xarxes de diferents països europeus i del nord d’Àfrica que lluiten contra les mesures d’austeritat a través de la realització d’Auditories Ciutadanes del Deute.

Barcelona, 13 d'abril - Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Brussel•les la primera trobada EuroMediterrània de la recent formada Xarxa Internacional per l’Auditoria Ciutadana del Deute, en la que han participat activistes de dotze països: Grècia, Irlanda, Portugal, Espanya, Itàlia, Polònia, Regne Unit, França, Alemanya, Bèlgica, Egipte i Tunísia. En els diferents territoris s’estan desenvolupant o iniciant Auditories Ciutadanes del Deute o campanyes contra l’austeritat i el Deute.
Durant la reunió es van compartir les experiències de les diferents organitzacions, xarxes i moviments socials participants, posant en comú el tipus d’auditoria que estan duent a terme o promovent a cada país, així com quin tipus d’accions i estratègies de mobilització social es donen a cada territori. Entre elles es va presentar la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute “No devem, no paguem!”, que agrupa organitzacions i moviments socials a l’Estat espanyol amb la voluntat de realitzar una Auditoria del Deute al nostre país.
Més enllà de l’intercanvi d’informació sobre com s’està afrontant a cada país la situació del Deute, la trobada ha servit per establir les bases per ampliar i millorar la comunicació i la coordinació de la xarxa internacional. Una de les eines esbossades és el calendari comú en el que s’identifiquen dates importants de mobilització contra el Deute i l’Austeritat, com l’1 de maig - Dia del Treball -, del 12 i 15 de maig, amb mobilitzacions a nivell global coincidint amb el primer aniversari de l’inici del moviment 15M a Espanya, o del 16 al 19 de maig, dies en què s’han convocat accions de protesta, assemblees i bloquejos contra el Banc Central Europeu a Frankfurt.
En aquesta línia, s’ha acollit amb entusiasme la proposta grega de convocar un Dia d’Acció Global contra l’Austeritat i el Deute, i en solidaritat amb el poble grec, probablement durant la Setmana d’Acció Global contra el Deute i les IFIs que es celebra anualment entre el 8 i el 15 d’octubre. Aquest any coincidirà amb el 25 aniversari de la mort de Thomas Sankara, president de Burkina Faso assassinat entre altres raons per oposar-se al pagament del Deute. També s’ha acordat estudiar la possibilitat de realitzar una segona trobada internacional amb més participació d’activistes de base a començaments de la tardor de 2012, probablement a Barcelona.
La trobada ha finalitzat amb la presentació per part d’activistes gregues del tràiler Catastroika, dels autors de Debtocracy: http://www.catastroika.com/
CONTACTE
Per a més informació sobre el desenvolupament de la Trobada EuroMediterrània sobre Deute i Auditories realitzada a Brussel•les i sobre la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, “¡NO devem, NO paguem!”, es poden posar en contacte amb: auditoriabcn@gmail.com
@AuditCiudadana, @AuditoriaBCN

A Espanya la feina per realitzar una Auditoria Ciutadana del Deute es va engegar a l’octubre de l’any passat, però és a finals de març de 2012 quan es configura la “Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute No devem, no paguem!”, amb la participació de nodes locals de tot l’Estat. Partint de l’existència d’indicis suficients d’il•legitimitat en el Deute que el govern espanyol, juntament amb la UE o els governs autonòmics, està fent servir com a motiu per tirar endavant una sagnant política d’austeritat, es busca conèixer a través d’una Auditoria Ciutadana els detalls del procés que ens ha portat a aquesta situació. La iniciativa té entre els seus objectius l’exigència de poder decidir democràticament i sobiranament què fer amb el Deute i amb el nostre futur, sense la ingerència dels mercats financers, la Comissió Europea, el BCE i l’FMI. Es tractarà d’un procés ciutadà, obert a totes aquelles persones que vulguin participar-hi. Inclourà per una banda l’àmbit de l’Estat espanyol com a deutor, ja sigui a través del Deute públic o del Deute privat susceptible de convertir-se en públic en un futur, i de l’altra els àmbits autonòmic i local. El procés de Auditoria tindrà a més una visió integral, analitzant no només qüestions econòmiques i financeres, sinó també impactes de gènere, socials, ambientals, culturals o polítics. D’altra banda, inclourà el paper de l’Estat espanyol com a creditor del Deute d’altres països del Sud global.
http://www.auditoria15m.org/index.php/es/component/content/article/40-nota-de-prensa-encuentro-estatal-madrid-23-25-de-marzo

A Grècia
http://www.contra-xreos.gr/

A irlanda
http://www.notourdebt.ie/

A Portugal
http://auditoriacidada.info/

A Itàlia
http://rivoltaildebito.globalist.it/

A Polònia
http://nienaszdlug.pl/

A Egipte
http://www.dropegyptsdebt.org/

A Tunísia
http://www.tunisie.attac.org/dette/index.php / http://zelzel.net/

A França
http://www.audit-citoyen.org/

Al Regne Unit
http://www.jubileedebtcampaign.org.uk/

A Alemanya
http://blockupy-frankfurt.org/es

A Bèlgica
http://www.sauvetage-dexia.be/

No hay comentarios: